Gradul de antialunecare al gresiei

Pentru a stii ce gresie este adecvata pentru proiectul pe care il aveti, va recomandam sa cititi informatiile din acest articol pana la capat. Cu putina rabdare veti face cea mai buna alegere. Gradul de antialunecare al gresiei de exterior este dat de suprafata acesteia R10, R11, R12 ⭐ Cu cat este mai rugoasa suprafata gresiei, aderenta este mai ridicata.

Gradul de antialunecare al gresiei portelanate

Gradul de antialunecare al gresiei portelanate

Alegerea gresiei portelanate trebuie facuta cu multa atentie la gradul de antialunecare al gresiei, inainte de a o placa, in special la spatiile unde suprafata pardoselii trebuie sa fie antiderapanta. Fie ca vorbim de baie, bucatarie sau un restaurant, suprafata pardoselii trebuie placata cu gresie antiderapanta.

Aflati totul despre gradul de antialunecare al gresiei portelanate si importanta acestuia. In acest articol veti descoperi ce inseamna acest termen si care sunt factorii care influenteaza acest aspect si care sunt cele mai bune optiuni de gresie portelanata pentru spatiile cu cerinte ridicate de siguranta.

Gradul de aderenta al gresiei portelanate

Gradul de aderenta al gresiei este indicat cu litera “R” si are o valoare cuprinsa intre 9 si 13. Aceasta valoare indica priza (aderenta) la suprafata gresiei portelanate in functie de destinatia acesteia. In general la interior cu exceptia bailor, bucatariilor, garaje si spatii unde se foloseste apa sau lichide care pot sa ajunga pe suprafata gresiei, se foloseste Gresie R9. Aceasta gresie (R9) are suprafata lisa sau chiar lucioasa.

Gradul de aderenta al gresiei la exterior

La spatiile exterioare se recomanda gresia cu grad ridicat de aderenta R11 sau R12. Mai ales daca vorbim de terase, alei, balcoane, etc. neacoperite. Daca sunt spatii acoperite se pot monta si gresiile cu grad de aderenta R10, dar este undeva la limita. Mai jos aveti un tabel cu cateva informatii care va pot ajuta la alegerea optima a gresiei portelanate pe care o veti achizitiona in functie de proiectul dumneavoastra.

Care este gradul de antialunecare al gresiei portelanate.

 • Gresie R9: indica o aderenta normala, deci este pentru interioare cu trafic normal.
 • Gresie R10: indica o aderenta medie, terase acoperite, bucatarie, bai, dusuri, spalatorii.
 • Gresie R11: indica o aderenta ridicata. Se recomanda pentru suprafetele unde exista apa si/sau noroi, terase descoperite, alei, garaje, balcoane, etc.
 • Gresie R12: indica o aderenta foarte ridicata. Sunt recomandate pentru  pardoselile din laboratoare alimentare, industrie si locuri unde se folosesc grasimi alimentare, spatii unde pot exista substante alunecoase cum ar fi parcarile auto. Nu se recomanda la spatiile rezidentiale, deoarece se spala/curata cu dificultate.
 • Gresie R13: aderenta extrema. Sunt pardoseli foarte rugoase. Se folosesc mult mai rar si doar in anumite conditii. Aceste pardoseli sunt ideale pentru medii în care există cantități mari de substanțe grase sau alunecoase. Nu se recomanda deloc la spatiile rezidentiale, deoarece se spala/curata foarte greu.

Daca ai intrebari sau nelamuriri, poti lasa un comentariu aici sau mai jos, la sfarsitul paginii!

Gradul de antialunecare important sau nu

Este important sa tineti cont de gradul de antialunecare al gresiei atunci cand faceti alegerea pentru un anumit spatiu. In plus, ar trebui sa luati in considerare si alte aspecte, cum ar fi designul, durabilitatea si usurinta in curatare a gresiei portelanate. Daca sunteti in cautarea gresiei potrivite pentru proiectul dumneavoastra, consultati sfaturile si informatiile din acest articol pentru a face alegerea optima.

Gradul de aderenta al gresiei

Acum, ca stiti in linii mari cum sunt clasificate pardoselile placate cu gresie portelanata, în functie de coeficientul de aderenta, puteti alege cea mai buna varianta. Nu ai gasit informatiile dorite? Intoarce-te la pagina despre gresia portelanata. Pentru informatii suplimentare si suport tehnic. Telefon/WhatsApp 0741994167.

Mai jos puteti vedea cateva modele de gresie antiderapanta.

Gradul de antialunecare al gresiei portelanate. Angel Company. Cea mai buna alegere.

Daca ai intrebari sau nelamuriri, poti lasa un comentariu aici sau mai jos, la sfarsitul paginii!

Citeste si acest articol Gresie exterior antiderapanta.

4 comentarii

 • Ionescu Rodica Cristina

  Rezistenta la alunecare are valoarea(miu) 0,50 (scuze nu găsesc simbolul in tastatura).Ce corelare exista între acesta valoare și clasificarea dumneavoastră?

  • Buna ziua

   Normele sunt date de EN 14411 si DIN 51130 (nu sunt ale mele) si sunt trecute in fisele tehnice ale majoritatea producatorilor de gresie din Europa.

   Comparand coeficientul de frictiune “μ” cu clasificarea R pentru rezistenta la alunecare, ambele masoara aderenta sau rezistenta la alunecare a unei suprafete, dar folosesc scale si metode diferite de evaluare. Clasificarea R este specifica pentru placile de gresie portelanata si este folosita in mod obisnuit in Europa, in timp ce coeficientul de frictiune este un concept fizic mult mai general care poate fi aplicat unei game largi de materiale si situatii.

   Coeficientul de frictiune “μ” =0,50 este considerat adesea ca fiind adecvat pentru zone cu umiditate moderata sau in conditii unde exista un risc de alunecare datorita prezentei lichidelor. In termenii clasificarii R, acest nivel de aderenta corespunde aproximativ claselor R10 sau R11, desi corelatia exacta poate varia in functie de metoda specifica de testare si de standardele aplicate.

   De preferat este sa nu intrati in date tehnice foarte complexe. Important este sa apelati la profesionistii care va pot ajuta in alegerea gresiei cea mai potrivita pentru proiectul Dvs.

   Cu stima, Angel Adrian

 • Pirvu Elena

  Din pacate am montat gresie cu coeficient R12 in baie.Imi puteti spune va rog cum o pot curata sau trata cu vreo substanta sa nu mai agate mobul?

  • Buna ziua.

   Din pacate nu ati facut cea mai buna alegere. La bai se foloseste in general gresie R10, eventual R11 in cabinele de dus, nicidecum gresie R12.

   Gresia R12 se recomanda a fi montata exclusiv la spatiile exterioare neacoperite si de regula se spala cu perie si jet de apa.

   In privinta problemei Dvs va recomand sa cumparati pentru curatarea gresiei in baie urmatorul produs → Deterdek Pro Fila 1 Litru

   Iar pentru a mai reduce gradul de aderenta al gresiei va recomand urmatorul produs → Mp90 Eco Xtreme Fila 1 Litru.

   Pentru alte informatii importante intrati pe pagina Despre gresia portelanata.

   Cu stima, Angel Adrian

Ai o intrebare sau nelamuri? Lasa un comentariu mai jos:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.